Informacije

┼Żeneva 2007. - Speed !ndustry ekipa U┼ŻIVO!17.03.2007. @ 19:24:50
Galerija slika
PoÜaljite komentar


┼áetamo tako nas trojica ┼Żenevom... Bio je ├Ęetvrtak, ba┼í lep i sun├Ęan dan. Veliko Leman jezero je ├Ęistije nego ikad, prosto ├Ęovek da se zapita da li je to mogu├Že usred onolikog grada? ┼áta re├Ži kada labudovi i patke njime slobodno plivaju, a dno je mogu├Že videti iz bilo koje ta├Ęke pri obali. Me├░utim, dva mo├Žna automobila marke Jaguar ├Ęine ovaj ├Ęetvrtak u ┼Żenevi nekarakteristi├Ęnim. Parkirani tik uz obalu jezera, mame poglede svih prolaznika. Direktno izve┼żeni iz PalExpo hala ┼żenevskog salona, spremni su za profesionalni >photo-session< pre nego ┼íto se upute ka svom novom, bogatom vlasniku. Modeli Jaguar XKR i Jaguar XKR Cabrio tako postaju dobar uvod za dalju pri├Ęu, jer je na┼ía ekipa posetila najve├Žu i najva┼żniju manifestaciju u Evropi, barem ┼íto se auto-industrije ti├Ęe! To je svakako ┼żenevski salon automobila, ove godine 77. po redu.


Dobro izmoreni nakon 1350 pre├░enih km, odnosno skoro ├Ęitavog jednog dana vo┼żnje, ipak nismo gubili ┼żelju i volju da po prvi put ugledamo svodove najve├Žeg evropskog salona automobila. Iako nas je ulazak u ┼ávajcarsku iz Francuske >ko┼ítao< dodatnih 45 min. ├Ęekanja, jer su carinici mislili da smo iz Bugarske (zbog BG tablica), ni┼íta nije moglo da ubije na┼íu sre├Žu i optimizam. Sva o├Ęekivanja su se ispunila istog trenutka kad smo kro├Ęili u prvu halu, jer smo tada uvideli koliko je to sve zapravo ÔÇô veliko! Dva fotoaparata, dva gigabajta snimljenih slika, osam potro┼íenih baterija plus jedna koju je nemogu├Že zameniti... Sve su to posledice grandioznosti ove manifestacije. Iako smo sve morali da obavimo u samo jednom danu, posao je odra├░en veoma uspe┼íno. Pred vama su prvi redovi kasnijeg iscrpnog izve┼ítaja sa ovog salona, koji ├Žemo zapo├Ęeti sa nekim na┼íim osnovnim impresijama. Kako se na┼ía ekipa za vreme pisanja ovog dela teksta jo┼í uvek nije vratila u Srbiju, naknadno vas o├Ęekuju detalji sa ┼ítanda svakog od proizvo├░a├Ęa, zajedno sa najinteresantnijim slikama visoke rezolucije.


Ovogodi┼ínji ┼żenevski salon je generalno okarakterisan kao ne toliko zanimljiv, u odnosu na skora┼ínje. Stoga, ne mo┼żemo zamisliti kako bi sve to izgledalo da je bilo vi┼íe svetskih i evropskih premijera! Iako na┼ía ekipa nije uspela da do├░e na novinarske dane pred sam po├Ęetak (6. i 7. mart), ve├Ž smo to u├Ęinili pred sam kraj salona, poseta je i dalje bila velika. Entuzijazam zaposlenih i emocije posetilaca su bili i dalje veoma izra┼żeni. Dakle, >kad god do┼íli ÔÇô dobrodo┼íli<, a na┼ía poruka je svakako da, ako imate mogu├Žnosti, morate obavezno do├Ži da u┼żivo vidite i osetite ovu manifestaciju! Re├Ęi to te┼íko opisuju... Stoga vam mo┼żemo, za po├Ęetak, samo ukratko preneti neke na┼íe osnovne utiske o onome ┼íta su proizvo├░a├Ęi automobila ove godine izlo┼żili. Kao prvo, apel ├Ęelnicima iz Chevrolet-a da ne poku┼íavaju kopirati Chrysler-ov PT Cruiser. Model HHR je spreman za evropsko tr┼żi┼íte, ali molimo vas ÔÇô nemojte! Valjda je dovoljan znak i to ┼íto se brava za zatvaranje petih vrata na sajamskom modelu pokvarila... Kada ve├Ž kudimo, moramo pomenuti i Daihatsu. Model ├Ęudnog naziva Materia je jo┼í jedan poku┼íaj plasiranja automobila sa japanskog tr┼żi┼íta na evropsko. Ne mo┼że.


Naravno, ono ┼íto ostavlja najve├Ži utisak na bilo koga jesu (brojni) egzoti├Ęni modeli. Iako su svi bili dobrano za┼íti├Ženi od ├Ęesto nespretnih posetilaca, ├Ęovek je mogao da im pri├░e dovoljno blizu. Prosto, da oseti strahopo┼ítovanje njihovom blizinom. Ferarri je u ├Ęetvrtak ve├Ž raspremio svoj ┼ítand, gde vi┼íe nije bilo Enca i koncept-modela, Lamborghini je prezentirao tri fantasti├Ęna modela (Murcielago u kupe i >roadster< varijanti + novi i ultra-lagani Gallardo Superleggera), a Maserati jednu od zvezda salona ÔÇô najnoviji GranTurismo. Fantasti├Ęan automobil! U prirodi mnogo ve├Ži nego o├Ęekivano, veoma razli├Ęit od svih njihovih dosada┼ínjih 2+2 GT kupea. U grupu velikih i prijatnih iznena├░enja spada i holandski Spyker. Iako najnoviji C12 Zagato nije bog-zna-┼íta, model C8 je bio pravo iznena├░enje za na┼íu ekipu. U┼żivo izgleda vi┼íe nego fenomenalno! Na ┼ítandu do Spyker-a je bila prikazana Pagani-jeva Zonda, koja je prakti├Ęno padala u senku mo├Žnih Holan├░ana. Naravno, >veliki tata< je Bugatti Veyron, jo┼í uvek zvani├Ęno najbr┼żi automobil na svetu. Najlju├Ži konkurent je verovatno ┼ívedski Koeniggsegg, ├Ęiji modeli ipak deluju previ┼íe sirovo i ne preterano komforno za neku >osnovnu< vo┼żnju. Mada, onaj koncept otvaranja vrata unapred je odli├Ęan.


Utrka za prezentaciju malih, kompakt automobila iz B-segmenta je bila vrlo brojna. Gotovo svaka od ve├Žih auto-kompanija je imala svoje vi├░enje i konkretnu ponudu u ovoj klasi. Najnovija me├░u njima je Mazdina >dvojka<, u koju na┼żalost nismo mogli da zavirimo. Me├░utim, svim ostalim modelima na salonu smo mogli pristupiti, pa vas tako vrlo skoro o├Ęekuje tako├░e detaljan tekst, koji se bavi problematikom prostora u kabini ovakvih automobila. Naime, dva kr┼ína ├Ęlana na┼íe ekipe ├Že vam pomo├Ži pri odabiru gradskog modela, ako vam je bitan prostor u kabini. Obe├Žavamo krajnje zanimljive rezultate, koji su ipak rezultat realnog stanja. Bez ikakvih beskorisnih brojki i mera. Silna zabava je bio ovaj test, moramo priznati.


A sada da podelimo i neke Speed !ndustry nagrade. Najlo┼íije koncept vozilo, zapravo najlo┼íije izra├░eno, je bez konkurencije Honda Hybrid Sport Concept. Izgleda kao da je od kartona pravljeno. Sa druge strane, najlep┼íe i najbolje koncept vozilo je Citroen C-Metisse, zajedno sa Peugeot-om 908 RC. Bez ikakve dalje konkurencije. Najbolji ┼ítand je verovatno bio MINI-jev. Kao ┼íto je jedan od kolega zapazio, to je upravo bilo ono ┼íto i sam MINI reprezentuje ÔÇô sve je bilo izvedeno kao jedan moderan, urbani kafi├Ž na dva sprata. Uz svaki >separe< se nalazio po jedan automobil, me├░u kojima su se izdvajali novi Cooper S kabriolet i Cooper D. Nagrada za najjlep┼íu boju automobila ide doma├Žem Rinspeed-u, za ┼żuto-narand┼żasti sre├░eni Saab-ov BioEthanol 9-5 karavan. Ovaj presti┼żan trofej je za dlaku ispustila Alfa, ├Ęija nova crvena perl-efekt nijansa izgleda nestvarno lepo. Na kraju, naj-proma┼íaj salona mo┼że biti novi Chrysler Sebring, dok je pun pogodak bio ÔÇô Lancer Evolution X Concept. Prvoj grupi mo┼żemo pridodati jo┼í i novi Hyundai i30, sve Daihatsu-e, Citroen C-Crosser i eventualno novi Renault Twingo, dok me├░u one pozitivnije idu BMW M3 Concept, Lexus LS600h, Opel Corsa OPC, Fiat Bravo, Lancia Ypsilon MOMO Sport itd.

Alfa Romeo - Jedan od nekako najdiskretnijih ┼ítandova na ovogodi┼ínjem salonu bio je rezervisan za italijansku Alfu. Napravljen na prelazu iz jednog u drugi deo hale (po┼íto je ├Ęitav ┼żenevski salon sastavljen prakti├Ęno iz tri velike, spojene hale), deluje nekako povu├Ęeno, rezervisanoÔÇŽ Ipak, fantasti├Ęan princip osvetljenja, sa nezavisnim halogenkama iznad svakog automobila, uticao je da ovaj ┼ítand bude ├Ęak jedan od najlep┼íih! Pre svega, svetlo je idealno pode┼íeno tako da se sjajno prelama preko perlica nove Alfine metalik-crvene nijanse automobila, koja je ovom prilikom posebno promovisana. Alfa 147 oznake Q2 je tako, iako ve├Ž dugo u produkciji, bila jedna od atraktivnijih eksponata. Ono Q2 u nazivu ozna├Ęava novi sistem diferencijala koji pospe┼íuje bezbednost i upravljivost pri vo┼żnji, a o tome ├Žete mo├Ži detaljnije da ├Ęitate u na┼íoj sekciji TECH. Ipak, najve├Ža premijera na ovom ┼ítandu bila je nova Alfa Spider sa sna┼żnim dizel-agregatom. Ovaj petociloindri├Ęni 2,4 JTDM spaja nisku potro┼ínju i izuzetnu snagu ÔÇô 200 KS uz kamionski obrtni momenat! Dok je ovo bila najva┼żnija premijera, titulu najatraktivnijeg automobila na ┼ítandu je svakako nosio 8C Competizione u Nera (crnoj) izvedbi. Znamo da ima velikih fanova ovog automobila koj sada ├Ęitaju ovaj tekst. Njima samo mo┼żemo re├Ži da ovaj automobil izgleda jo┼í lep┼íe u prirodi ÔÇô manji je od drugih super-sportskih modela, deluje poprili├Ęno funkcionalno i korisno za svakodnevnu vo┼żnju, a 400+ konja je tu da povu├Ęe kad treba. ├łini nam se da ├Že Italijani morati da pove├Žaju vrlo limitiranu seriju ovih kolaÔÇŽ


Aston Martin - Za Aston-a moramo dodati jednu li├Ęnu impresiju. Na salonu nam se nisu posebno dojmili ÔÇô ni kolima, ni izgledom ┼ítanda. Kao i svi drugi egzoti├Ęni automobili, bili su staklom odvojeni od posetilaca i nije im se moglo pri├Ži. Novitet je bio V8 Vantage u kabriolet izvedbi, crvene boje. Pored toga, last-edition Aston Martin Vanquish S, vredan ne┼íto manje od 300.000 evra, mamio je poglede onih koji vi┼íe vole onaj ne┼íto stariji Aston-ov dizajn. Na sajmu nekako nisu delovali reprezentativno, ali slede├Ži dan smo videli model V8 Vantage na ulicama ┼Żeneve i istog trenutka smo se predomislili. Ogroman stepen odskanja od sredine svojom elegantnom i mi┼íi├Žavom karoserijom, a posebno sjajnim zvukom, verovatno nema nijedan cenom ekvivalentan super-sporta┼í. Kasnije smo ispred presti┼żnog hotela Four Seasons imali prilike da vidimo ├Ęak i novi Vantage Roadster, iza kojeg je bio parkiran 360 Modena Spider. Jeste Modena ne┼íto starijeg kova, ali od Aston-a niste mogli da odvojite pogled ni na avangardne arabeske fenomenalne hotelske fasade. To je bilo to. Ako volite automobile ÔÇô volite Aston.


Audi - Ovogodi┼ínji beogradski salon se, zajedno sa ovim ┼żenevskim, mo┼że pohvaliti prezentacijom super-sportskog Audi-ja R8. Iako je ve├Ž vi├░en, ovo je definitivno najatraktivniji automobil u ponudi ove kompanije i mogu re├Ži da su mnogo propustili oni koji ga na na┼íem sajmu ne├Že videti. Ina├Ęe, Audi-jev ┼ítand je bio jedan od najve├Žih, sa ogromnim VIP delom na spratu. Veliki akcenat je bio na sportskim modelima, pa je tako svoje mesto na ┼ítandu prona┼ílo nekoliko njih sa oznakom S ÔÇô Audi S3, Audi S6 Avant, Audi RS4 Cabrio, Audi S4. Najve├Žu pa┼żnju je pak privla├Ęio najsve┼żiji Audi S5, koji sa svojim V8 FSI motorom i 354 KS obe├Žava dobre vozne karakteristike ovog GT-kupea. Ne┼íto prizemniji A5 je tako├░e deo ove ponude i mo┼żete ga prona├Ži u ├Ęetiri verzije ÔÇô dva dizela (2,7 TDI sa 190 KS i 3,0 TDI sa 240 KS) i dva benzinca (1,8 TFSI sa 170 KS i 3,2 V6 FSI sa 265 KS). Ono ┼íto mi moramo ista├Ži jeste veliki akcenat koji je Audi stavio na sna┼żniji dizel ovog modela (3,0 TDI). Iako po konjskim snagama nije najsna┼żniji u ponudi, njegov obrtni momenat i piezzo tehnologija ubrizgavanja dizela ├Ęine ovu izvedbu najsna┼żnijom i najekskluzivnijom u ponudi. Naravno da je ovo decenija (ili doba) dizela┼ía i da je mo┼żda pametnije kupiti nekog od njih umesto benzinca ÔÇô ali ne i za jedan sportski GT kupe! Se├Žamo se koliko je bilo neverovatno kada je Pe┼żo u svoj nekada┼ínji 406 Coupe ubacio tada moderni 2,2 HDi agregat. Svi novinari su imali problem sa ├Ęinjenicom da je to nafta┼í u jednom ipak sportskom modelu. To nije uticalo da Peugeot postigne uspeh sa tom verzijom, pa danas dizel imamo i u novoj 407-ici Coupe. Verovatno ├Že i A5 3,0 TDI biti najprodavanija verzija. Ne znamo zaista ko gleda prednosti dizel-motora u jednom kupeu?! Nakon ovakve prili├Ęno frustriraju├Že pri├Ęe, red je da spomenemo i novi TT Roadster, koji nastavlja tradiciju ovog modela.
Bentley - Za one kojima nije do izra┼żenih performansi automobila, Bentley je predstavio novi, elegantni, ogromni Brooklands Coupe. Iako njegov motor ima impozantnih 1050 Nm maksimalnog obrtnog momenta, uz 6,75 litara zapremine i 530 KS, nama nije jasno kako bilo ┼íta mo┼że da uop┼íte pokrene onoliki auto? Da bi vam pribli┼żno bilo jasno koliki je on ustvari, pogledajte njegove to├Ękove. Pre├Ęnik felni je dvadeset (20) in├Ęa, a izgledaju ko trinaestice na Stojadinu. Dobro, samo veli├Ęinski. Ipak je ovaj Bentley oli├Ęenje elegancije koja je oduvek pratila njegovu eminentnu marku. Limitirana serija od 550 modela ├Že biti lansirana slede├Že godine, a ve├Ž je na ovom salonu poru├Ęeno nekoliko desetina Brooklands-a. Mada, verovatno bi bilo porud┼żbina i u na┼íoj zemljiÔÇŽ Drugi ekskluzivitet sa ovog ┼ítanda jeste Continental GTC, koji je samo kabriolet verzija popularnog Continental GT modela. Na na┼íem putovanju videli smo jedan u ┼Żenevi i jedan u Pragu, tako da - toliko o tom ekskluzivitetu.
BMW - Bavarci su tako├░e imali jedan od ve├Žih ┼ítandova na ovom salonu. Iako je gotovo isti kao i prethodnik, najve├Ža premijera je bio terenac BMW X5. Najve├Že promene su vidljive spreda, a primetno je porastao i u du┼żini. Uz nekoliko novih motora i elektronskih sistema ÔÇô eto nove radosti svetskom (ali i na┼íem, doma├Žem) d┼żet-setu. Bila je interesantna postavka modela BMW-a. Kao kad nekada iz ┼íale kupite ro├░endanski poklon prijatelju i namerno ga upakujete u vi┼íe kutija, kako bi izgledao ve├Ži i kako bi radoznalost slavljenika sve vi┼íe rasla sa novom otvorenom kutijom, tako je kod BMW-a bio zapakovan novi M3 Concept. Sakriven od pogleda posetioca, ┼íepurio se u svom posebnom, tamnom odeljku. Taman zbog karaktera, a sakriven zbog ekskluzivnosti. Ovo je jedna od zvezda ovogodi┼ínjeg salona i automobil na kojeg smo toliko toliko dugo ├ĘekaliÔÇŽ Zvani├Ęno je ovo jo┼í uvek koncept-vozilo, ali nesumnjivo je da ├Že finalna, serijska verzija izgledati ovako. Krivca za ovoliko dugo ├Ęekanje treba tra┼żiti u modelu 335i Coupe, zbog kojeg BMW odbija da plasira novi i sna┼żniji M3. Zahvaljuju├Ži dvama turbo-kompresorima i 335i je sna┼żan kupe koji bi mo┼żda malo sputao prodaju svog ja├Ęeg buraza. Novi V8 atmosferski motor iz M3 koncepta ima├Že oko 420 KS, ┼íto je osetan skok sa dosada┼ínjih 343 KS, a za oko 115 KS vi┼íe od 335i. Kako je ovogodi┼ínji ┼żenevski salon verovatno bio najbogatiji sportskim premijerama ikada, tako su i Nemci prezentirali jo┼í jedan sportski novitet. U pitanju je M5 u karavan (Touring) verziji, ├Ęiji su podaci isti kao i kod limuzine. Na kraju, serija 1 je dobila novog ├Ęlana ÔÇô he├Ębek sa troje vrata, koji sada otvara novo poglavlje automobilske istorije: He├Ębek sa troje vrata i pogonom na zadnjim to├Ękovima.


Brilliance - Toliko pri├Ęe oko napada Kineza na svetsko auto-tr┼żi┼íte i ÔÇô trt! U ┼żenevskom PalExpo-u ove godine prisutan samo Brilliance i to na ┼ítandu od kojeg je reprezentativniji i magacinski prostor ovog zdanja. Ipak, modeli BS4 i BS6 (limuzine) i BC3 (kupe) nisu ba┼í toliko za ┼íalu. Kupe je svakako najvi┼íe padao u o├Ęi. O├Ęekuje se tokom slede├Že godine kao serijski model na evropskom tr┼żi┼ítu, sa cenom od oko 18-19.000 evra sa da┼żbinama. Motor je turbo sa 1,8 litara i maksimalnih 170 KS, ┼íto je sna┼żnije i od ├Ęetvorocilindri├Ęnog Hyundai Coupe-a (143 KS). Ipak, Hyundai od skoro ima novu garanciju na svoja vozila i to u trajanju od 5 godina, dok Brilliance svoju daje verovatno samo na softver. Model BS6 je jedini koji se sada mo┼że kupiti, ali ├Že to svakako i├Ži te┼íko pored nenormalno jake konkurencije iz Ju┼żne Koreje. Plan Kineza je da u slede├Žih pet godina na evropsko tr┼żi┼íte uvezu oko 150.000 automobila. Jaoooo, be┼żte, invazija!
Bugatti - ┼áta re├Ži? Bugatti je i dalje brend koji poseduje najpo┼żeljniji i najbr┼żi automobil na svetu. Veyron je bio prisutan i u PalExpo-u i mogao je biti va┼í za otprilike 1.300.000 evra, koliko ko┼íta sa porezima. Moram da se raspitam kolika je registracija za njega kod nas... Uglavnom, sve se o njemu ve├Ž zna, a ako vas ne┼íto vi┼íe zanima ÔÇô kliknite OVDE.


Cadillac - Ova marka automobila sada svuda ide pod kapu General Motors-a, pa je tako i u ┼Żenevi bio prezentiran na istom ┼ítandu sa Chevrolet-om, Hummer-om, Saab-om i Opel-om. Prakti├Ęno, ├Ęitava hala je bila rezervisana za GM. Sam Cadillac je imao ┼ítand sasvim solidne veli├Ęine, gde je komotno prezentirao sve svoje modele. Najve├Ži novitet je CTS, koji bi trebalo da bude pandan BMW-u serije 5, Audi-ju A6 i Mercedes-u E-klase. Audi je izgleda na nekom od prethodnih manifestacija preneo bolest identi├Ęnih automobila i na Cadillac, pa tako novi model izgleda identi├Ęno kao i svi ostali, aktuelni modeli. Nekada ponos Amerike, danas ┼íala od automobila, Cadillac je ista dizajnerska re┼íenja preneo i na novi Escalade. Pretpostavljamo da to ameri├Ękim reperima, koji ├Ęine nekih 94% kupaca ovog terenca, ne├Že predstavljati nikakav problem. Od noviteta koji Escalade sada nudi svojim kupcima nemamo ┼íta posebno izdvojiti. Lako je in┼żenjeru koji u auto-industriji pod >promene< vodi vi┼íe prostora u A-stubu za custom-made ugradnju prednjih lambo-vrataÔÇŽ Dodu┼íe, V8 motor je ne┼íto ja├Ęi i ima celih 409 konja, pa se iskreno nadamo da su uradili ne┼íto i po pitanju do sada karakteristi├Ęno meke suspenzije. Program Cadillac-a su popunili i sportski kabrio-dvosed XLR-V, kao i Saab 9-3ÔÇŽ ovaj, pardon - Cadillac BLS, huh..
Chevrolet - GM-ov evropski brend-direktor zadu┼żen za marku Chevrolet bi, da nema sjajnog Chevy Camaro koncepta, mogao da sedne na sred ┼ítanda i ÔÇô pla├Ęe! Taj fantasti├Ęan spoj Korvete i Kalosa na istom ┼ítandu, zatim ogroman akcenat na pojavu dizel-agregata u ponudi i, na kraju, u prvom tekstu ve├Ž pomenuti model HHR ├Ęine GM-ov cirkus jo┼í zabavnijim. Da imaju grobove, stare Korvete bi se sada okretale u njima. Ne znam da li su im rekli da je dizel motor ve├Ž izmi┼íljen i konstruisan pre nekih sto godina? O Chevrolet-u HHR vi┼íe i ne├Žemo govoriti. Dok Kia sa uspehom plasira Ceed, a Hyundai svoj novi i30 (o kojima ├Že biti vi┼íe re├Ęi kasnije u ovom tekstu), Chevrolet se hvali svojom novom dizel Nubirom karavan. Mo┼żda ├Že Jeremy Clarkson promeniti automobil razumne cene u Top Gear-u, ali kupci sigurno ne├Že imati mnogo strpljenja i nastavi├Že da kupuju konkurentske automobile. Kao svetla ta├Ęka ovog dela GM ┼ítanda dolaze modeli Camaro Concept (jedan od najlep┼íih na salonu!) i vizija automobila na gorivne ├Želije ÔÇô Chevy Sequel.
Chrysler - Kriza nije samo kod GM-a, ve├Ž i kod njihovih konkurentskih drugara. Evropa izgleda nema previ┼íe sluha za ameri├Ęku auto-industriju. Tako je nagradu za najve├Ži proma┼íaj salona dobio njihov najnoviji model Sebring, koji je o├Ęigledno vesnik nove zapadnja├Ęke teorije ÔÇô lo┼íiji naslednik, bolji prethodnik! Da sve bude jo┼í zanimljivije potrudila se kabriolet verzija istog automobila, koja Sebring-familiji daje finalni pe├Ęat nebuloznosti. Zato poruka ┼íefu dizajnera Krajslera ÔÇô nemoj ostavljati uklju├Ęen kompjuter u sobi sa detetom dok ne zavr┼íi┼í projekat. Jeste 300C postigao uspeh i u Evropi i u SAD, ali ne zna├Ęi da ├Že svi automobili napravljeni u SAD biti iste sre├Že. Mada, ovo je sve mo┼żda posledica sve izvesnijeg razila┼żenja Mercedes-a i Chrysler-a.
Citroen - Centralnu poziciju na Citroen-ovom ┼ítandu zauzimala je nova verzija C4 Picasso-a ÔÇô Citroen C4 Picasso! Da, naziv je isti jer je ne┼íto malo stariji i ve├Ži C4 Picasso sada dobio jo┼í jednu re├Ę ÔÇô Grand. Stoga, mali C4 Picasso sa svojih (svega) pet sedi┼íta jo┼í vi┼íe ┼íiri ponudu ove kompanije, kada su MPV (Multi Purpuose Vehicle) modeli u pitanju. Njih je sada ukupno ├Ęetiri: Xsara Picasso, C4 Picasso, C4 Grand Picasso i C8. Ovaj najnoviji me├░u njima ima najvi┼íe prostora za uspeh i ne treba da ├Ęudi toliko ozbiljna i pompezna promocija. Uostalom, zaslu┼żio je i svoj zaseban tekst u sekciji NOVITETI Speed !ndustry sajta ÔÇô malo li je? Nas je, me├░utim, pomalo rastu┼żila Xsara Picasso. Bez reflektora, sama, zaba├Ęena u sam ugao ┼ítanda, niko joj ne prilaziÔÇŽ Zbog saose├Žanja proveli smo nekoliko minuta u njenoj kabini (ina├Ęe, svi automobili na salonu su otklju├Ęani i slobodni za razgledanje) i raspitivali se o njenoj budu├Žnosti kod ljubaznih hostesa. Jo┼í uvek je to dobar auto, a sad sa povoljnijom cenom mo┼że da bude i dodatno zanimljiv. Izlaskom iz Xsare Picasso prevalili smo put od oko 20 godina i na┼íli se ispred C-Metisse koncepta. Zajedno sa Pe┼żoom 908 RC, ovo je jedini fantasti├Ęni prototip ovogodi┼ínjeg salona. Prosto ne znate kako da ga gledate. Sve na njemu je ├Ęudno, pa i sama primenjena tehnologija. O tome ne┼íto vi┼íe OVDE. Na kraju, u kooperaciji sa Mitsubishi-jem i Peugeot-om, nastao je i Citroen C-Crosser, koji je izazvao dosta pa┼żnje kod posetilaca. Uprkos tome, ne zna se kojoj grupi manje pripada ÔÇô terencima ili Citroen-ovoj gami vozila.
Dacia - U Beogradu bi ovo verovatno bio najpose├Ženiji ┼ítand, ali ne i u ┼Żenevi. Novi Logan MCV je svoju svetsku premijeru imao na pro┼ílogodi┼ínjem pariskom salonu, tako da kod Rumuna prakti├Ęno nema ni┼íta novo. Modifikovani Logan MCV Swisscape je zapravo najopremljeniji standardni model sa najsna┼żnijim 1,6 16v benzinskim motorom. Ina├Ęe, kako je ovaj automobil nama posebno zanimljiv, red je re├Ži da je stigao i na na┼íe tr┼żi┼íte i da ├Že prvih isporuka biti nakon beogradskog sajma automobila. Ovo je ubedljivo najjeftiniji automobil koji mo┼że da vozi sedam osoba, sa cenom daleko ispod 10.000 evra. Jo┼í uvek je best-buy, ne mo┼że im ni Evropska Unija ni┼íta!
Daihatsu - Odgovor na pitanje kako napraviti jeftin automobil sa visokom cenom prona├Ži├Žete upravo na ovom ┼ítandu. Daihatsu, ina├Ęe deo Tojotine korporacije, predodre├░en je da pravi male, gradske automobile i takvu strategiju nikada nije menjao. Iz tog razloga u njihovoj ponudi mo┼żete na├Ži veliki broj malih modela, ├Ęesto vrlo sli├Ęnih jedan drugom. Najnoviji u ponudi je model Materia, odnosno jo┼í jedan poku┼íaj da se na evropskom tr┼żi┼ítu primeni japanska filozofija lepog i korisnog. Ako nas pitate, ovaj automobil nema ni jedno ni drugo, ali ukusi su razli├Ęiti. Ako ┼żelite da za cenu jednog Fokusa, C4 ili Megana kupite ne┼íto ovakvo ÔÇô samo napred! Ono ┼íto je nas vi┼íe iznenadilo jeste model Trevis, koji je poku┼íaj jeftinog MINI-ja. Prednje svetlosne grupe i enterijer neodoljivo podse├Žaju na ovu popularnu BMW-ovu marku, ┼íto nas ├Ęudi jer su ipak Japanci u pitanju..? Novitet sa ovog ┼ítanda jeste i restilizovani Daihatsu Cuore, njihov najpopularniji mali┼ían ikada, a bio je izlo┼żen i kabrio-model Copen, koji je do sada mnogo puta bio gr├░en od strane novinara.
Dodge - Pro┼íle godine su imali samo Viper Roadster na ┼ítandu, ali ovog puta u pravom smislu re├Ęi napadaju evropsko tr┼żi┼íte sa ├Ęitavom gamom. U Americi je Dodge do skoro bio alternativa za ljude koji raspola┼żu ne┼íto manjim bud┼żetom, ali od skoro se takav imid┼ż ubrzano menja. Sa nekoliko sportskih izdanja, Ameri se afirmi┼íu kao >high-performance< brend, gde su se, uz legendarni Viper, pojavili i modeli iz SRT serijala. Ipak, za Evroljane se sada nude ne┼íto prizemnija vozila, koja ipak imaju notu sportskog. Tako npr. nova limuzina srednje klase Avenger nudi deo Dodge-ove sportske avangarde, iako je perjanica verzija sa 2,0 turbo-dizelom. Najve├Ži novitet je ipak crossover model Nitro, koji je kombinacija retro-terenca i MPV vozila. Na slikama mo┼żda deluje neozbiljno, ali je u prirodi to jedan veliki automobil. To najbolje pokazuju motori koji se nude za Nitro. Dizel je zapremine 2,8 litara sa ├Ęak 198 KS, dok je benzinac V6 sa ├Ęetiri litre i ├Ęitavih 255 konja. Na kraju, Dodge nam nudi i svoje vi├░enje malog dvosed-kabrioleta bliske budu├Žnosti ÔÇô model Demon. Interesantan i ambiciozan naslov ne prati valjkasta karoserija, koja verovatno ne├Že biti u ponudi za evropsko tr┼żi┼íte.


Ferrari - Italijani nisu imali novitete u ponudi. Jedna od najekskluzivnijih automobilskih marki na svetu pru┼ża uvek posebno ushi├Ženje, mada je to sve bilo malo ubla┼żeno (standardno) velikom gu┼żvom na ┼ítandu, plus staklenim zidom koji odvaja automobile od posetilaca. Blago modifikovani 612 Scaglietti delio je prostor sa jo┼í tri modela ÔÇô 599 GTB Fiorano-om, 430 Coupe-om i 430 Spider-om. Iako je Ferrari ove godine slavio jubilej, odnosno 60 godina postojanja fabrike ove slavne marke, nije se odlu├Ęio da posetioce po├Ęasti nekim novim ili bar ekskluzivnijim automobilom. Bilo je pri├Ęa da bi se za ovu priliku mogao pojaviti novi, do sada najsna┼żniji model oznake F60, ali na┼żalost ni┼íta od toga. Nismo videli ├Ęak ni trenutno najekskluzivnijeg Enca, barem ne na salonu. Nekoliko ulica dalje od PalExpo hala nalazi se Ferrari-jev prodajni salon, gde smo taj model mogli da fotografi┼íemo. Ovom prilikom se zahvaljujemo semaforu, koji nas je zadr┼żao ne┼íto du┼że na raskrsnici blizu tog salona.
Fiat - Svetsku premijeru je ove godine imao i italijanski Fiat i to sa modelom Bravo. Jedan od potencijalnih lidera ovog segmenta je mo┼żda i najve├Ža zveza ovogodi┼ínjeg ┼żenevskog salona i, bez sumnje, automobil koji ├Že najvi┼íe uzburkati C-segment tr┼żi┼íta do kraja ove decenije. Da Fiat├Ęova ponuda za najnovijeg Brava bude karakteristi├Ęna, potrudili su se in┼żenjeri koji su za ovu priliku spremili interesantnu paletu motora. Pored poznatih MultiJet common-rail dizela┼ía, tu su i potpuno novi benzinci. Zapravo, radi se o samo jednom motoru koji ima vi┼íe svojih varijanti. Zapremina je samo 1,4 litra, iz koje se klasi├Ęnim dovodom vazduha posti┼że standardnih 90 KS. Me├░utim, druge dve verzije poseduju turbo-punja├Ę koji je zaslu┼żan za snagu od 120 KS, odnosno ├Ęak 150 KS! Detaljnije o ovom automobilu mo┼żete ├Ęitati OVDE. Jedna od premijera koja se na ovom ┼ítandu o├Ęekivala jeste novi Fiat 500, koji bi trebao da bude naslednik popularnog Fi├Že. Iako je ┼ítand (verujemo) bio ve├Ž pripremljen za ovaj kompaktni automobil, njegovo pojavljivanje je izostalo i stari, restaurirani model je tako ovde ostao usamljen. Na mestu, odnosno u kupoli gde je trebao da bude izlo┼żen novi model tako nije bilo ni├Ęega, pa su organizatori morali da stave par plazma-ekrana sa filmom o istorijatu Fiat-ovog najmanjeg modela u istoriji. Na kraju, Fiat je, zahvaljuju├Ži zna├Ęajnoj finansijskoj injekciji u poslednjoj poslovnoj godini, ponovo pokrenuo sportko odeljenje Abarth-a, koje je imalo svoj nezavistan ┼ítand. Na njemu je prezentiran sportski Grande Punto u dve verzije ÔÇô za trke i serijski model sa 155 KS.Ford - Tre├Ža generacija Ford-ovog evropskog bestselera, modela Mondeo, kona├Ęno je zvani├Ęno prezentirana. Nekada evropski automobil godine (1994.) je ponovo ozbiljno pripretio D-segmentu limuzina, sada sa dve verzije ÔÇô sedan limuzinom i karavanom. Oba modela karakteri┼íu izrazito velike dimenzije, ┼íto se najbolje oslikava u prostranoj kabini novog Mondea. Ono ┼íto se tako├░e isti├Ęe kod novog modela jeste i potpuno novo ogibljenje i izolaciona postavka kabine. Set od nekoliko novih dizel (1,8 TDCi Duratorq) i benzinskih (2,3 Duratec) motora popunjavaju ovu reprezentativnu ponudu. Svaki od Mondea je u uporednim testovima sa svojim najbli┼żim konkurentima uvek bio za nijansu bolji, a isto mo┼żemo prognozirati i za predstavnika tre├Že generacije. Drugim re├Ęima, kona├Ęno i evropski Ford da napravi ozbiljan automobil. Pored Mondea, na pove├Žem ┼ítandu su se ┼íepurili i (ve├Ž vi├░eni) koncept Iosis-X, kojeg verovatno o├Ęekuje serijska varijanta tokom 2009. godine, kao i restilizovani C-MAX. Naravno, poseban akcenat je stavljen na model S-MAX, koji je ove godine poneo laskavu titulu najboljeg evropskog automobila. Ta├Ęku na i je stavio Giugiaro-ov koncept Mustanga nove generacije, koji se ubraja me├░u najatraktivnija koncept-vozila ovogodi┼ínjeg salona u ┼Żenevi.
Honda - Jedan od retkih potpuno nezavisnih proizvo├░a├Ęa automobila je ove godine ponudio bogat program noviteta. Na centralnom mestu centralne hale, ┼íepurile su se Honde, me├░u kojima se izdvajaju dva prototipa. Model Honda FCX Concept je jo┼í jedan ├Ęlan grupe modela pogonjenih vodonikom, koji ├Že mo┼żda ├Ęak i prvi u├Ži u serijsku proizvodnju. Ko bi drugi lupio ┼íamar naftnim kompanijama no inovativa Honda. Me├░utim, inovativnost ne zna├Ęi i dopadljivost, ┼íto najbolje pokazuje drugi prototip sa ovog ┼ítanda. Honda Hybrid Sport Concept je mo┼żda ├Ęak i revolucionarnog hibridnog koncepta benzinskog i elektri├Ęnog agregata sa CVT transmisijom, ali ne verujem da bi iko voleo da poseduje ne┼íto ┼íto onako izgleda. ├łak i sama finalna obrada je diskutabilna, kao ┼íto smo ve├Ž u prvom delu ovog izve┼ítaja i rekli. Naravno, ovo nikako ne umanjuje sjaj Hondinih vozila. Najvi┼íe sija novi Civic Type-R, odnosno najnoviji Hondin sportski kompakt. Agregat je minimalno izmenjen u odnosu na prethodnika (2,0 i-VTEC sa 200 KS), ┼íto samo pokazuje o kakvom motoru je re├Ę. Na kraju, Honda Legend je novi pripadnik vi┼íe-srednje klase, koja ├Že sa bogatom ponudom opreme i sna┼żnim 3,5 V6 motorom od ├Ęak 295 KS poku┼íati da uzme deo tr┼żi┼ínog kola├Ęa od vode├Žih brendova u ovom segmentu.


Hummer - Jedan deo velikog GM ┼ítanda je bio rezervisan i za veliki Hummer. Iako je na┼ía ekipa jo┼í pre godinu dana imala priliku da testira model Hummer H3, on je na ovom salonu imao evropsku premijeru. Naime, do sada su se H3 modeli direktno uvozili iz Amerike, dok ├Že se, od sada pa nadalje, ovaj model proizvoditi u Ju┼żnoj Africi i odatle uvoziti u Evropu. Za ovu priliku je blago modifikovan i V6 motor, koji sada ima 24 KS vi┼íe (ukupno 244 KS).


Hyundai - Verovatno mnogi od vas ne znaju da je Hyundai vlasnik druge velike ju┼żnokorejske automobilske kompanije Kia. Ove dve kompanije tako ├Ęine najsna┼żniju grupaciju u ovoj zemlji, gde je sam Hyundai najve├Ži proizvo├░a├Ę automobila sa nekih 1.500.000 proizvedenih automobila tokom pro┼íle godine. Kooperacija izme├░u ove dve kompanije je i vi┼íe nego primetna ÔÇô obe kompanije imaju najbolju garanciju na svoja vozila, gde Hyundai daje pet godina bez obzira na pre├░enu kilometra┼żu, a Kia ├Ęak sedam godina ili 150.000 pre├░enih kilometara. Tako├░e, otprilike u isto vreme su prezentirali i dva krajnje reprezentativna modela iz C-segmenta (ni┼ża srednja klasa) ÔÇô Hyundai i30 i Kia Ceed. Ovaj prvi model je stigao ne┼íto kasnije, ali se bazira na vrlo sli├Ęnoj platformi kao i Kia Ceed. Naslednik modela Elantra ├Že se u po├Ęetku nuditi samo kao he├Ębek sa petoro vrata, ┼íto je samo jedna od nekoliko mana ovog modela u odnosu na Kijinog predstavnika. Generalno, i30 je nekako staromodniji, manji i vi┼íe oslonjen na dosada┼ínju ju┼żnokorejsku koncepciju izrade modela. To se najbolje vidi u enterijeru ovog automobila. Ipak, da ne bude sve monotono potrudio se najnoviji model Coupe, koji se u isto vreme pojavio i na na┼íem tr┼żi┼ítu. Solidan izbor sportskog kupea za male pare. Koncept vozilo Arnejs je ponovo prezentirano javnosti, ali ovog puta zna├Ęajno modifikovano. To je sada Hyundai-jevo vi├░enje crossover modela bliske budu├Žnosti, za razliku od modela koji je vi├░en na pariskom salonu pro┼íle godine (najava i30 he├Ębeka).Jaguar - Ko nije imao ozbiljniji opti├Ęni zum na digitalnom fotoaparatu nije mogao ni┼íta da snimi sa Jaguar-ovog ┼ítanda. Dobro, ve├Ž vi├░eni modeli su bili na donjoj platformi, blizu posetilaca, ali oni najekskluzivniji noviteti, modeli C-XF i XKR Coupe Portfolio bili su na gornjem delu, poprili├Ęno daleko. Model C-XF je najnoviji Jaguar-ov koncept, za koji Englezi tvrde da ├Že vrlo skoro biti pu┼íten? u serijsku proizvodnju. Ekstravagantni sportski sedan sa ├Ęetvoro vrata bi trebalo da bude top-ponuda u klasi super-sportskih limuzina. Naravno, ako serijska varijanta ostane pribli┼żnog izgleda kao ovaj zanosni prorotip. Sa druge strane, XKR Portfolio je specijalna edicija ve├Ž vi├░enog modela XKR. Sem nekih novih stavki u okviru spiska opreme, ni┼íta se zna├Ęajnije nije promenilo. Motor je i dalje sna┼żni 4,2 V8 sa kompresorom i 420 KS. Sre├Ža pa smo ovaj model, zajedno sa njegovom kabriolet verzijom, mogli da vidimo dan pre na┼íe posete salonu, kraj Leman jezera. U PalExpo-u je Portfolio bio skroz uzdinut na VIP platformu Jaguar-ovog ┼ítanda.

DRUGI DEO IZVEŠTAJA >>

KategorijaOcena (5 - 10)
UKUPNO0.00